یکی از فناوریهایی که این روزها مورد استقبال بسیاری از شرکتها و صنایع قرار گرفته، فناوریهای واقعیت گسترده اعم از واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی محسوب میشه؛ تکنولوژی هایی که نه تنها برای صنعتهای مختلف قابلیتهای جدیدی رو ممکن میکنن، بلکه با افزایش چشمگیر بهره وری، هزینهها رو هم تا حدود بسیار زیادی کاهش میدن. توی این مقاله میخوایم ۵ ایده و راهکار محبوب واقعیت مجازی رو بررسی کنیم که شرکتهای صنعتی در جهان ازش استفاده میکنن.
![](https://ecoshaar.com/wp-content/uploads/2024/12/IMG_1081-1-1024x623.jpg)
ارائه و بازاریابی محصولات صنعتی با واقعیت مجازی
بی شک یکی از اصلیترین استفادههایی که میشه از واقعیت مجازی در صنعت کرد، نمایش، ارائه و بازاریابی محصولات صنعتی به کمک این فناوریه. معمولا در نمایش و ارائه دستگاهها و محصولات صنعتی محدودیتهای جدی وجود داره. برای مثال ممکنه محصول یا دستگاه صنعتی بسیار بزرگ باشه و امکان نمایش اون به مخاطب وجود نداشته باشه. گاهی یک محصول صنعتی مثل یک توربین یا یک قطعه غولپیکر، یک بار تولید شده و به مشتری تحویل داده شده و یا در محل اصلی نصب شده و دسترسی بهش وجود نداره یا حتی در دل یک مجموعه بزرگتر از قطعات قرار گرفته و دیده نمیشه.
از طرفی یک محصول صنعتی یا یک قطعه تولید شده، پیچیدگیهایی داره که ممکنه حتی با دیدن از نزدیک به درستی دیده نشه. برای مثال دیدن یک پیستون تا وقتی داخل موتور ماشین قرار نگرفته باشه و مشغول کار نباشه، ماهیتش به درستی درک نمیشه و طبیعتا امکان نمایش کارکرد چنین قطعهای داخل یک موتور روشن در حالت عادی ممکن نیست. یا به عنوان یک مثال دیگه فرض کنید یک ماشین صنعتی و معدنی رو با همه سختی همراه خودتون تا پیش مشتری ببرید، بدون دیدن کارکرد اون ماشین در دل صنعت و معدن، وجود اون ماشین به تنهایی لطفی نداره.
با همه این موارد، واقعیت مجازی یک راهکار عالی برای معرفی و بازاریابی صنعت و محصولات صنعتیه. در یک نرم افزار واقعیت مجازی یا واقعیت افزوده، کاربر میتونه دستگاه صنعتی رو در هر سایز و اندازهای که هست در مقابل خودش ببینه، اون رو در دست بگیره یا اطرافش حرکت کنه. تصور کنید شرکتی که یک دستگاه چند تنی رو ساخته و میخواد با خودش همراه ببره تا به کارفرما نشون بده. یه جای حمل و نقل گرانقیمت و پر دردسر میتونه دوقلوی دیجیتال دستگاه رو همراه خودش ببرده.
حتی این امکان وجود داره که بخشهایی از دستگاه رو برای نشون دادن داخلش شفاف کنید و یا در حالتی که دستگاه روشنه داخلش سرک بکشید و شیوه کار دستگاه رو نگاه کنید. دستگاه صنعتی میتونه با یک سناریو واقعیت مجازی یا در واقع واقعیت ترکیبی جذاب و فراموش نشدنی به صورت اتوماتیک توسط یک نریشن معرفی بشه.
آموزش و شبیه سازی واقعیت مجازی صنعتی
یکی از کارکردهای واقعیت مجازی در صنعت که این روزها بسیار مورد استفاده قرار گرفته، آموزش و شبیه سازی های اموزشیه. مشکل اصلی اینجاست که در اکثر مواقع، یک دستگاه صنعتی در یک محل تولید و ساخته میشه و باید در شهر و حتی کشور دیگهای مورد استفاده قرار بگیره و هزینههای جابجایی و اسکان و ماموریت یک نیروی متخصص برای آموزش راه اندازی و کار با دستگاه کم نیست.
در عین حال، ممکنه بعد از مدتی اوپراتور دستگاه عوض بشه و فرد جدیدی به سازمان اضافه بشه برای کار کردن و آموزش دوباره اون فرد زمان بر و هزینه بر باشه. گاهی خود دستگاه یا ماشین صنعتی اونقدر گرون قیمت و کار کردن باهاش حساسه که به صرفه نیست یک دستگاه برای مسائل آموزشی از خط تولید خارج بشه. و حتی در بسیاری از موارد آموزشهایی باید درباره دستگاه داده بشه که زیاد رخ نمیده؛ مثلا آموزش اینکه اگر دستگاه دچار این خطا شد یا دچار حریق شد چه باید کرد.
به همین خاطر شبیه سازی آموزشی کار با دستگاه یا تنظیمات و راه اندازی دستگاه و یا شبیه سازی موقعیت های خاص و اتفاقات مختلف به وسیله واقعیت مجازی یا واقعیت افزوده میتونه در این زمینه راهگشا باشه. استفاده از واقعیت مجازی (یا واقعیت افزوده یا واقعیت ترکیبی) در شبیه سازی و آموزش کار با دستگاه میتونه یه راهکار به صرفه و جذاب باشه.
![](https://ecoshaar.com/wp-content/uploads/2024/12/maxresdefault-1024x576.jpg)
ایمنی، بهداشت محیط و HSE صنعتی با واقعیت مجازی
آموزشهای HSE در زمره گرونترین و پر دردسر ترین رویدادهای هر سازمان صنعتی به حساب میان. آموزشهایی که به شدت غیر قابل تکرار، پر هزینه و در عین حال کم بازده هستن. بخش مهمی از این آموزشها به پاور پوینت و جلسات آموزشی حضوری یا آنلاین خلاصه میشه و معمولا کسایی که آموزش میبینن اگر در همون شرایط قرار بگیرن چندان اقداماتی که باید انجام بدن ملکه ذهنشون نیست.
استفاده از شبیه ساز های واقعیت مجازی برای آموزشهای ایمنی، بهداشت و محیط HSE یکی از راهکارهای به صرفه و جذابه. مطالعات نشون داده آموزش در محیطهای شبیه سازی شده واقعیت مجازی درست شبیه به تجربه کردن اون موقعیت میتونه در ذهن فردی که آموزش میبینه تثبیت بشه و در موارد خطر مورد استفاده قرار بگیره.
از طرف دیگه آموزشهای واقعیت مجازی و شبیه سازی شده به شکل باور نکردنی تکرار پذیر و ارزان هستن. با یک بار هزینه کردن، میشه بارها و بارها و برای صدها نفر ازشون استفاده کرد. به همین خاطر شرکتهای معتبر و صنعتی جهان فرایندهای آموزشی خودشون رو به کارگاههای واقعیت مجازی VR منتقل کردن.
طراحی صنعتی با واقعیت مجازی
یکی از کابردهای خفن واقعیت گسترده، از واقعیت مجازی گرفته تا واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی در صنعت، در مرحله طراحیه. ساخت نمونههای اولیه یک قطعه یا دستگاه که یا به تولید انبوه نرسیده یا اصلا قرار نیست به صورت انبوه تولید بشه، بعد از طراحی، یکی از هزینه بردارترین بخشهای دستیابی به محصول نهاییه.
مثلا فرض کنید یک تولید کننده لوازم خانگی یا یک کارگاه تولیدی مبلمان میخواد طرحهای جدیدش رو در معرض دید عموم قرار بده تا کیفیت و بازخورد طرحها رو از عموم مردم یا مدیران مجموعه دریافت کنه. در این حالت حداقل باید ماکتهای محصولات صنعتی با هزینههای خیلی زیاد ساخته بشه تا مخاطب بتونه باهاشون ارتباط برقرار کنه.
در همین حالت هم اعمال تغییرات و دریافت بازخوردهای افراد ممکن نیست. اما همه این مسائل رو یک اپلیکیشن واقعیت مجازی صنعتی میتونه حل کنه. بدون نیاز به هزینههای ساخت و قالبگیری افراد میتونن محصول نهایی رو در مقابل خودشون ببینن، با دست برش دارن و حتی باهاش کار کنن. هر دخل و تصرف و تغییراتی هم به سادگی انجام میشه و مخاطبها میتونن نظر خودشون رو درباره تغییرات جدید بیان کنن.
![](https://ecoshaar.com/wp-content/uploads/2024/12/ARTablet-1024x576.jpg)
تعمیر و نگهداری از راه دور
یکی از راهکارهای جذابی که واقعیت مجازی در اختیار صنعت قرار داده، تعمیر و نگهداری از دور هستش. تعمیر و نگهداری یکی از بخشهای همیشگی صنایع محسوب میشه. فناوری واقعیت مجازی این امکان رو به صنعتگرها میده که بتونن از راه دور و بدون حضور به تعمیر و نگهداری یک دستگاه یا قطعه صنعتی بپردازن.
این راهکار میتونه با فناوریهای دیگهای مثل هوش مصنوعی ترکیب بشه و به یه راهکار جذاب تبدیل بشه. شیوه کار به این صورته که مخاطب میتونه مشکلات دستگاهش رو توی اپ واقعیت مجازی وارد کنه و به کمک یک تکنسین صنعتی یا هوش مصنوعی توی محیط واقعیت افزوده به کمک موبایل یا عینک برای انجام تعمیر و نگهداری راهنمایی بشه.
به صورت کلی اگرچه واقعیت مجازی در صنایع بسیار زیادی مورد استفاده قرار گرفته، اما صنعت یکی از حوزههای بسیار پر کاربرد و جذاب برای واقعیت مجازی به حساب میاد.
اگر در این زمینه سوالی دارید یا دوست دارین درباره قابلیتهای واقعیت مجازی در صنعت خودتون اطلاعات بیشتری کسب کنید، با شماره تماسهای اکوشار ارتباط برقرار کنین یا فرم انتهای این صفحه رو پر کنین.